DIY Smart TV + KODI

Тази статия (актуализирана и за Raspberry Pi 4) съдържа информация, която би Ви улеснила при инсталиране и настройване на Kodi медия център.

Необходими компоненти

Раздел 1

Този раздел обобщава необходимите компоненти при избор за оптимална производителност въз основа на опита на автора. Общата цена за цялата система зависи от аксесоарите, но може би вече разполагате с повечето необходими аксесоари за него вкъщи, затова цената се равнява на около един микрокомпютър Raspberry Pi.
 • През последните няколко години производителността на Raspberry Pi3 или Pi4 като устройства, базирани на Kodi, отговарят и реагират достатъчно добре на изискванията за TV медия център.

 • На пазара се предлагат калъфи и кутии, съвместими с последните модели на RPi. Изработени от алуминий или с вграден радиатор и т.н.

 • Много потребители съобщават за проблеми с различни карти памет, така че не забравяйте да вземете поддържана SD карта. Ако искате да увеличите дълголетието на картата памет, препоръчвам microSD карта, която се доставя с функция за изравняване на износването (wear levelling). Само по-скъпите microSD карти се предлагат с изравняване на износването, което означава, че картата работи, като разпределя износването върху целия диск, вместо да пише и чете постоянно едно и също място от диска. Препоръчвам карта с минимум 16 GB място за съхранение, тъй като повече място увеличава дълголетието на картата, като разполага с повече място за изравняване на износването. ;) Може също да се използва и USB памет с операционна система. Нашата система ползва карта памет. Не споменавам марка и модели, оставям избора на качество на Вас като потребители.

 • RPi не се предлага със захранващ адаптер, така че трябва да се осигури надежден кабел за захранване или адаптер направо. Нашата система ползва кабел, захранван директно от USB изхода на телевизора. Нужен е също и HDMI кабел за аудио/видео връзка с телевизора.

 • Ако Вашият телевизор поддържа HDMI CEC, препоръчвам да го използвате, тъй като това е най-лесният начин за управление на Вашата система. По този начин можете да използвате дистанционното на телевизора, за да управлявате Kodi, като изпращате сигнали през HDMI кабела. Обикновено HDMI CEC работи без допълнителна конфигурация. Различните модели телевизори наименуват различно тази функция (например за LG: SIMPLINK, вместо HDMI-CEC). Друг често използван инструмент са Remote Keyboards, платформено независими. Те позволяват използването на устройства с Android като безжична (WiFi) клавиатура и мишка. Не на последно място се нареждат и мобилните приложения, на телефон или таблет като дистанционно управление, използвайки приложението на Kodi като официално дистанционно управление Kore, достъпно през магазина за приложения от телефона Ви.

Инсталиране на Kodi

Раздел 2

Този раздел представя коя операционна система трябва да изберете и как да я инсталирате. Както LibreELEC, така и OSMC е безплатен софтуер с отворен код. Научете повече за:
 • Тествах операционните системи LibreELEC и OSMC от гледна точка на производителност и стабилност. И двете използват Kodi като медиен център, но дистрибуцията на Linux във фонов режим е различна. От чисто производителна гледна точка няма съществена разлика между LibreELEC и OSMC. LibreELEC е просто достатъчна операционна система за Kodi, което означава, че е леко редуцирана версия и всяка допълнителна операция е отнета, като цялата дистрибуция е оптимизирана само за използване на Kodi. Може да се използва улесненият инсталатор на операционната система на Raspberry Pi, наречен NOOBS, за да инсталирате LibreELEC. Този метод обаче прави системата малко по-бавна при стартиране. Основен начин за инсталация е инсталаторът на LibreELEC, достъпен от официалния сайт.
  ВАЖНО! Препоръчвам LibreELEC за RPi 4 моделите.

 • OSMC се основава на операционната система Debian и предоставя повече свобода за персонализиране на системата в сравнение с LibreELEC. OSMC има по-лек и оптимизиран външен вид от LibreELEC по подразбиране, което я прави малко по-бърза при навигация из Kodi. Като цяло, и LibreELEC, и OSMC са добър избор за Вас, но препоръчвам OSMC, тъй като осигурява по-добро цялостно потребителско изживяване, по-лесно е да се конфигурира и предоставя по-голяма адаптивност. Екипът за разработка на OSMC препоръчва да се използва OSMC-инсталатор, който позволява създаване на стартиращ операционен файл за всяко устройство, поддържащо OSMC.
  ВАЖНО! OSMC към момента е достъпен само за версии RPi 3 или по-стари!

Оптимизиране

Раздел 3

В този раздел ще научите трикове за подобряване на производителността, които са особено важни, ако притежавате по-стар модел Raspberry Pi. Ще научите как да:
 • Ако не сте доволни от производителността на RPi компютъра си, има няколко начина да го ускорите. Следвайки някои съвети и трикове, можете значително да ускорите по-старата си система Raspberry Pi в сравнение с оригиналната, която е по подразбиране. Това може да се случи от настройки в менюто на съответната операционна система за Kodi, като се зададе опция "Turbo". Овърклокът не оказва толкова силно въздействие, колкото се очаква, но времето за зареждане се подобрява.

 • Промяната на резолюцията до 720p на потребителския интерфейс на Kodi в "Настройки" > "Система" > "Видео" ще спести памет и ще направи системата и менютата малко по-бързи. Видеото ще продължи да се възпроизвежда с пълна разделителна способност (напр. 1080p). Забелязва се значително подобрение в скоростите на навигационното меню, така че ако не се нуждаете от 1080p резолюция в менютата, тази промяна ще накара Вашата система да работи малко по-бързо.

 • По подразбиране Kodi ще извлича миниатюри от видеоклипове, които нямат миниатюри в библиотеката. Тъй като това отнема доста производителност на процесора, трябва да се деактивира тази функция, за да се ускори навигацията в библиотеката. Това става от менюто "Настройки" > "Видео" > "Списъци с файлове" > деактивиране на опцията "Извличане на миниатюри и информация за видеоклипа".

 • Регулиране честотата на опресняване на дисплея, за да съответства на видеото. Препоръчвам да настроите честотата на опресняване на дисплея така, че да съответства на видеото, за да получите по-плавно възпроизвеждане на видео. Можете да го активирате, като отидете в менюто на "Система" > "Видео" > "Възпроизвеждане" > "Настройване честотата на опресняване на дисплея, за да съответства на видеото". Друг начин за изглаждане на възпроизвеждането е използването на аудио преминаване. Този начин не e тестван, но използването на аудио преминаване би трябвало да намали използването на процесора. Активира се в менюто от "Система" > "Аудио изход" > "Активиране на преминаването". Има и други начини за облекчаване работата на системата чрез замяна на комуникационен протокол SBM с NFS и т.н.


Rossi RM

Автор

За въпроси: www.rossirm.com

Настройване на YouTube в Kodi

YouTube е един от най-големите уебсайтове за споделяне на видео в света.

Потърсете YouTube Add-on

Подробности във видеото...

Създайте API ключ

Подробности във видеото...

Свържете се с YouTube

Подробности във видеото...